ΣΟΥΝΙΟ

Τοποθεσία

 

Σούνιο (ή Κάβο κολώνες ή Καβοκολώνες) ονομάζεται το ακρωτήριο που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του νομού Αττικής. Τα παράλια του είναι βραχώδη και απότομα. Υψώνεται σχεδόν κάθετα από την θάλασσα σε μεγάλο ύψος σχηματίζοντας στους πρόποδες αυτού προς δυσμάς μικρό όρμο που με ισθμό χωρίζεται από έτερο ανατολικό ορμίσκο. Το Σούνιο είναι γνωστό λόγω της σημαντικής γεωγραφικής θέσης του αλλά και εξαιτίας των ερειπίων του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα που βρίσκονται σε αυτό. Στα νεότερα χρόνια, η ευρύτερη περιοχή λόγω της περιβαλλοντικής αξίας της, ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός.

 

 

 

Προορισμός

 

Ακρωτήρι στο νότιο άκρο της Aττικής, τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το Σούνιο ήταν στην αρχαιότητα δήμος που ανήκε στη Λεοντίδα φυλή. Τα ανασκαφικά ευρήματα βεβαιώνουν την κατοίκηση στην περιοχή του Σουνίου από τους Προϊστορικούς Χρόνους. Τα ιερά του Ποσειδώνα και της Αθηνάς στο ακρωτήρι του Σουνίου ήταν από τα σημαντικότερα της Αττικής. Η σουνιακή άκρη – αναπόσπαστα δεμένη με την τραγική επιστροφή του Θησέα από τη μινωική Κρήτη – οχυρώθηκε από τους Αθηναίους, για να ελέγχεται πιο αποτελεσματικά η θαλάσσια μεταφορά των σιτηρών προς την Αθήνα. Πέραν του αρχαιολογικού χώρου, σημείο αναφοράς στην περιοχή του Σουνίου αποτελούν ο εθνικός δρυμός (με αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα) και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

 

Κλίμα

 

Στην περιοχή της Αττικής το κλίμα είναι εύκρατο, μεσογειακό και γενικά ήπιο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Παρόλο όμως που είναι μεσογειακό, το κλίμα της Αθήνας έχει αρκετά μεγάλη διαφορά στο εύρος των θερμοκρασιών μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Έχει μέση ετήσια θερμοκρασία 18,3 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι λίγες οι φορές που η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς. Θερμότερος μήνας θεωρείται ο Ιούλιος, ενώ ψυχρότερος είναι αναμφισβήτητα ο Ιανουάριος.

 

Το Όνομά του

 

Ο αρχαίος οικισμός του Σουνίου ήταν παράλιος συνοικισμός του δυτικού όρμου, ο δε κάτοικος «Σουνιεύς» ανήκε στην αρχή στην Λεοντίδα φυλή και αργότερα από το 200 π.Χ στην Ατταλίδα φυλή. Κατά το 265 π.Χ. ο Πάτροκλος, ναύαρχος του Πτολεμαίου Λυγίδου έκτισε στην απέναντι νησίδα, σημερινή Πάτροκλος, επίσης ισχυρό φρούριο με την φρουρά του οποίου κατάφερε ο Αντίγονος Γονατάς να καταλάβει το Σούνιο το 260 π.Χ. το οποίο αποδόθηκε αργότερα και πάλι στους Αθηναίους από τον Άρατο το 229 π.Χ..

 

Παραλίες

 

4 παραλίες, 2 οργανωμένες, 2 ελεύθερες. Και οι 4 είναι μικρά διαμάντια που πρέπει να κολυμπήσετε!

Πολιτισμός

 

Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ είναι ένας καταπράσινος χώρος 25.000 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα.
Μέσα στο Πάρκο εδρεύει το φημισμένο υπαίθριο Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας, το οποίο είναι διαμορφωμένο σαν ένα παραδοσιακό χωριό, όπου στην Πλατεία του αναβιώνει μια γραφική αγορά με τα Εργαστήρια όλων των Παλιών Επαγγελματιών.
Στα ‘’Περίχωρα’’ του Πάρκου, συναντά κανείς Αμπελώνες και Σπάνιες Μονάδες Οινοποίησης, Ελαιώνες και Παραδοσιακές Μονάδες Εξαγωγής Ελαιολάδου, Σιτοβολώνες, Αλώνια, έναν αρχοντικό Νερόμυλο, έναν θολωτό Ξυλόφουρνο, Βοτανόκηπους και πλήθος εκθεμάτων που αναδεικνύουν τα Σιτηρά και την Παραγωγή Ψωμιού.
Μια έμπειρη ομάδα Εκπαιδευτών – Εμψυχωτών μεταφέρει τη γνώση με ποικίλα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα θέματα: Βότανα και Μυρωδικά, Παλιά Επαγγέλματα, Ελιά, Ψωμί, Τρύγος και Παλιά Παιδικά Παχνίδια. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στους χώρους του Πάρκου, καθώς και στον χώρο όσων σχολείων που δυσκολεύονται στη μετακίνηση.
Ταυτόχρονα, οι δράσεις του Πάρκου αγκαλιάζουν και ένα ευρύτερο κοινό που είναι ευπρόσδεκτο κάθε Σαββατοκύριακο να επισκεφθεί τον χώρο και να λάβει μέρος σε παράλληλες δραστηριότητες, εκτός των βασικών του προγραμμάτων..

 

Natura

 

Μια αρμονική ακολουθία από δασωμένους λόφους και πλαγιές με φρύγανα που καταλήγουν σε ένα βραχώδες ακρωτήριο, πάνω στο οποίο στέκεται εδώ και αιώνες ο πανέμορφος ναός του Ποσειδώνα. Με κατεύθυνση από το βορά προς το νότο, στη νοτιοανατολική άκρη της Αττικής, το Εθνικό Πάρκο Σουνίου είναι το μικρότερο Πάρκο της χώρας μας με συνολική έκταση 35.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων περίπου τα 7.500 αποτελούν τον πυρήνα του. Το Πάρκο κινείται πάνω στη ραχοκοκκαλιά δύο μικρών βουνών, του βουνού Κίτσου και του βουνού Μιχάλη, λίγο μέσα από την ακτογραμμή. Σούνιο, ή Καβοκολώνες, ονομάζεται το βραχώδες και απότομο ακρωτήριο που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, ένα μικρό μόνο μέρος του Πάρκου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής αποτελεί το πλούσιο υπέδαφος, με έναν αριθμό ορυκτών που φτάνει τα 300, αποδεικνύοντας ότι η Λαυρεωτική είναι μία από τις πλουσιότερες σε ποικιλία πετρωμάτων περιοχές του πλανήτη. Στο κέντρο περίπου του Πάρκου βρίσκεται το διάσημο «Έγκειλον Χάος», μια εντυπωσιακή δολίνη διαμέτρου 120 μέτρων.  Αν και όχι τόσο εντυπωσιακό σε μέγεθος και οικοτόπους, το Σούνιο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Πάρκα της Ευρώπης καθώς είναι πόλος έλξης για την γεωλογική του αξία, την χαρακτηριστική μεσογειακή φύση, τις ήρεμες παραλίες με τα καθαρά νερά και τα ιστορικά και αρχαιολογικά του τοπωνύμια.

 

Πρόσβαση

 

Με τοπική συγκοινωνία, Από τη στάση «Ωνάσειον» κάθε 2 ώρες. Η διαδρομή διαρκεί λιγότερο από 2 ώρες (με τις στάσεις). Τελευταίο δρομολόγιο από το Σούνιο μέσω παραλιακής είναι στις 18.30. Στάση αποβίβασης «Πλανητάριον» λίγα μέτρα από το Νετσόριο.